Feb 12, 2013

Kotak Custom-made (Soft Box): How To Make - Part 2

Assalam semua, seperti yang diwar-warkan, Kotak Coklat (Soft Box): How To Make - Part 2.

Pada entry sebelum ini, dah sampai pada proses glue plastik pada permukaan atas kotak. Seterusnya, proses gam dan cantum. Nak guna gam aper...terpulang, selalunya if nak cepat Lina akan guna gam UHU. Senang, cuma kena hati-hati dan pantas. Sebagaimana sedia maklum, gam ini agak cepat mengering.


 Gam pada bahagian yang telah ditetapkan.


 Cantumkan bahagian yang telah digam.


Pastikan bahagian yang bercantum tidak senget.


Tekan few seconds pada bahagian yang telah dicantumkan untuk memastikan ianya bercantum dengan sebaiknya.


Kotak yang telah siap sebelum ditutup.


Kotak yang telah siap sepenuhnya sebelum decoration process.



Untuk decoration, terpulang pada citarasa masing-masing. Nak guna puncher boleh, nak lakar sendiri pun boleh. Untuk kotak kecil biasanya Lina akan guna puncher yang ader dalam pasaran. Tak susah nak dapat...kat kedai-kedai stationery biasanya ader.


Love puncher.


Ala-ala renda ribbon kan...actually stock card purple colour.



Last sekali, hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.

So, macam maner kawan-kawan semua? Semuga perkongsian ini akan dapat membawa manfaat kepada kita semua.

Part 1 dan Part 2 nie adalah panduan secara ringkas proses pembuatan kotak ini. Pembuatan secara details akan Lina kongsikan dalam e-book kami yang akan siap tak lama lagi. Dalam e-book ini, mengandungi perincian berkenaan tools, pengukuran, cara pemotongan, pemilihan material yang sesuai dan sebagainya. Serta, segala tips yang perlu untuk menjadikan kotak buatan anda suatu yang kemas dan cantik. I'Allah ;)


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Suka Kami di Mukabuku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...