Jul 17, 2013

Pavlova: Sweet and Sour Scrumptious


Assalammualaikum semua....Alhamdulillah dah seminggu umat Islam menjalani Ibadah puasa...macam mana dengan puasa anda semua...semuga puasa kita sama-sama di terima oleh Allah...InsyaAllah...
Pavlova ooooPavlova...ABC selalu tertanya...apa yang sedapnya pavlova nie...melihat pada resepi..dah terasa-rasa akn kemanisannya...guna putih telur pula tu...eerrmmm....;)
Kebetulan...mulanya puasa adik beradik ipar semuanya balik awal puasa, so aderlah yang request buatkan pavlova nie...ABC pun memberanikan diri mencubanya...mereka beli buah dan whipping cream, ABC buat sahaja....;)
Percubaan pertama...menjadi santapan en tong sampah...tak tau kenapa tak jadi....ABC memang follow resepi dan step by step. Percubaan kali ke-2, ABC olah ikut cara ABC sendiri...Alhamdulillah...menjadi juga...walaupun belum yang terbaik...InsyaAllah di lain waktu ABC akan cuba lagi....


krim meleleh keluar dek kepanasan cuaca...;)...apapun..tetap sedap...;)

Semasa berbuka dah banyak makanan, so mr pavlova simpan untuk lepas tarawikh...makan sejuk-sejuk pula tu...baru ABC tau...dimana lazatnya pavlova ini...ternyata gabungan buah dan krim yang menyumbang kepada kelazatannya...memang fantastik...terasa-rasa lagi kelazatannya.


untuk makan sendiri...bolehla letak rimbunan buah...marvellous...;)
Membuat pavlova ini, kena tau teknik...base pada resepi...memang nampak mudah...tapi kaalu tak kena gayanya...memang tak jadi...Alhamdulillah...ABC dah tau dimana kesilapan ABC kali ini...;)



Di Felda, tempat ABC tinggal sekarang ini...memang jangan mimpi nak jumpa buah-buah ini...kena keluar ke Tanjung Malim or Tapah untuk mendapatkan buah yang sesuai. Whipping krim pula yang terdekat di Slim River....



InsyaAllah di lain kesempatan ABC memang tak serik untuk buat lagi.....Pavlova...ooo...Pavlova...;)


Jul 9, 2013

Kek Hari Jadi: Muhammad Afif Izzuddin

Assalammualaikum....dikesempatan kali ini ABC akan story skit-skit jer yer...;).Kek ini adalah kek sponge coklat dan topping ganache untuk birthday boy Afif dan Irfan. Pelajar pra di SK Besout 5. ABC cuba cari kelainan.Selalunya untuk kanak-kanak, ABC akan buatkan topping BC...kali ini ABC teruja pula nak buatkan topping ganache.
Alhamdulillah, dengan izin-Nya menjadi juga apa yang ABC angankan...permukaan yang berkilau..masa dah siram ganache atas kek...berdebar-debar tunggu result...Alhamdulillah...sekarang ABC dah tau cara untuk menjadikan surface ganache berkilat. ABC banyak belajar sendiri segala resepi dan cara untuk buat kek...almaklumlah...nak joint kelas bukan sikit duit yang kena keluar.



Mungkin orang akan kata...berbaloilah dengan apa yang akan kita dapat...ABC tak salahkan mereka...masing-masing ada kelebihan dan kekurangan masing-masing...kekurangan ABC dari segi wang ringgit nak pergi belajar...so...apa yang ada kita gunakan dengan sebaik yang mungkin...ABC pernah ikut kelas semasa di kluang, itupun kelas dengan kolej komuniti bayaran RM20 sahaja..lagi satu kelas buat roti dan pizza...bayaran RM10 or RM20 kalau tak silap. ABC pernah ikut kelas yang agak mahal juga sekali sahaja...kelas cupcake advance RM 180. Itu pun ABC rasa dah mahal...;)...



Selepas pindah ke Perak...ABC belum mengikuti mana-mana kelas lagi...InsyaAllah dimasa akan datang.Mungkin dengan Kolej Komuniti di Perak pula. Walaupun bayarannya murah...tapi ilmu yang dapat amat-amat berbaloi...itu yang ABC suka.Bagi mereka yang punya sumber kewangan kukuh...tak ada salahnya belajar kelas persendirian...ikut kemampuan masing-masing...yer tak...
Oklah...makin meleret-leret pula tarian jari-jenari ini....so...happy viewing...;)






wheel of cake by mr hubby...;)

Wassalam


Jul 1, 2013

Kek Coklat Moist: Hiasan Bunga Ros Coklat

Assalammualaikum sekali lagi, alhamdulillah berpeluang ABC sharekan seustu di alam maya ini.
kali ini ABC nak share tempahan dari tetangga di kejiranan Besout 5 ini. Nak tempah kek coklat untuk makan-makan katanya. ABC pun buatlah extra, di samping nak implement resepi baru untuk deco coklat. Tapi tak berapa nak menjadi,coz coklat agak lembut untuk dibentuk...namun, ABC cuba pipingkan di atas kek sebaik yang mungkin.
After delivery baru ABC dapat tahu, kek ini adalah untuk kek hari lahir....CIkgu Ayu..ooo...Cikgu Ayu...awat tak habaq.....xperlah yer...Alhamdulillah mereka sekeluarga menggemari rasanya...;)
Terima Kasih Cikgu Ayu...;)








Agak sukar juga membentuk kuntuman bunga dari bancuhan yang agak lembut ini...dugaan...;)



Sekian untuk kali ini....Wasssalam


Jun 25, 2013

Kek Bola Sepak: Happy Birthday Asyraf


Assalammualaikum semua....Alhamdulillah berkesempatan lagi untuk mengetuk keyboard menitipkan coretan di alam maya ini....
Entry tertunda kali ini, kek padang bola untuk Asraf Daniel. selamat Ualang Tahun Yang Pertama Asyraf. Kak Long kata tak kisah ler macam mana pun, yang penting ada bola sebab Asyraf suka main bola....Oklah Asyraf ini yang dapat Mak Ngah sediakan yer...Harap Asyraf and family suka yer...kek coklat dengan topping buttercream







Untuk bola, mendapat sentuhan dari en suami tersayang untuk melakarkan bentuk seginya...al-maklumlah...sentuhan si isteri tak sekreatif en suami...hihihihi...;)


Oklah, dengan waktu yang agak terbatas...setakat ini saja. Thanks Kak Long atas kepercayaan pada ABC untuk kek ini. InsyaAllah semuga semua berpuas hati yer.....Alhamdulillah

Wassalam

Jun 17, 2013

Selamat Pengantin Baru: Kek Bunga Ros


Assalammualaikum semua...

Kek ini adalah hadiah sempena perkahwinan Rahayu dan pasangannya Norizam di Felda Besout 5, Sungkai, Perak. Dengan tema vantage, so ABC buatkan kaler pink dan purple. Kek asas adalah vanilla sponge cake disaluti dengan steam BC.


Sebelum salut dengan Steam BC, papan kek just nice jer...after tuang Steam BC...AllahuAkbar...penuh sudah papan kek ini...agak limited juga ruangan untuk hiasan pada border kek. Nak wat camnerkan...cuba teliti piping bada border tu..muat-muat jer...hihiihi...that's why ABC memang tak bagi sesiapa pun handle kek ini...super duper sensitive..


ABC hiaskan keliling kek dengan kuntuman ros, juga dari buttercream, berselang seli antara warna purple dan pink. After tulis 'Selamat Pengantin Baru',nampak kosong plak atas kek. Pembahagian untuk ruangan tulisan tak seimbang, so ABC pipe kan another bunga..entah aper namanya...ABC kurang pasti pula...Nak pipe bunga berkaler...terasa semak plak nanti...so Lina pipekan warna asas sahaja untuk bunga tersebut - putih...;)



ABC paling suka buat kuntuman bunga ros, rasa puas bila melihat kelopaknya yang indah. Walaupun dengan keadaan cuaca panas, kendaliannya agak cerewet sikit. Cuaca di perkampungan Felda Besout 5 nie....Ya Allah...kalau panas...meletik-letik...hahahhaha...bahasa baru bila duduk Perak...meletik-letik..pasang kipas lagi panas...kalau nak deco kek...samada pepagi or malam2...InsyaAllah ok...


Orang kata, kalau dah minat...aperpun dugaan / cabaran...InsyaAllah akan dapat diatasi. ABC memang minat bab deco kek ini...lelagi kek kawin...insyaAllah diberi peluang lagi...akan terus ABC cuba buat yang terbaik...InsyaAllah

So, sampai sini saja untuk kali ini,InsyaAllah di lain kesempatan kaan ABC coretkan lagi, ada beberapa lagi entry tertunda yang perlu di siapkan.

Alhamdulillah...Assalam

Suka Kami di Mukabuku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...