Jul 17, 2013

Pavlova: Sweet and Sour Scrumptious


Assalammualaikum semua....Alhamdulillah dah seminggu umat Islam menjalani Ibadah puasa...macam mana dengan puasa anda semua...semuga puasa kita sama-sama di terima oleh Allah...InsyaAllah...
Pavlova ooooPavlova...ABC selalu tertanya...apa yang sedapnya pavlova nie...melihat pada resepi..dah terasa-rasa akn kemanisannya...guna putih telur pula tu...eerrmmm....;)
Kebetulan...mulanya puasa adik beradik ipar semuanya balik awal puasa, so aderlah yang request buatkan pavlova nie...ABC pun memberanikan diri mencubanya...mereka beli buah dan whipping cream, ABC buat sahaja....;)
Percubaan pertama...menjadi santapan en tong sampah...tak tau kenapa tak jadi....ABC memang follow resepi dan step by step. Percubaan kali ke-2, ABC olah ikut cara ABC sendiri...Alhamdulillah...menjadi juga...walaupun belum yang terbaik...InsyaAllah di lain waktu ABC akan cuba lagi....


krim meleleh keluar dek kepanasan cuaca...;)...apapun..tetap sedap...;)

Semasa berbuka dah banyak makanan, so mr pavlova simpan untuk lepas tarawikh...makan sejuk-sejuk pula tu...baru ABC tau...dimana lazatnya pavlova ini...ternyata gabungan buah dan krim yang menyumbang kepada kelazatannya...memang fantastik...terasa-rasa lagi kelazatannya.


untuk makan sendiri...bolehla letak rimbunan buah...marvellous...;)
Membuat pavlova ini, kena tau teknik...base pada resepi...memang nampak mudah...tapi kaalu tak kena gayanya...memang tak jadi...Alhamdulillah...ABC dah tau dimana kesilapan ABC kali ini...;)



Di Felda, tempat ABC tinggal sekarang ini...memang jangan mimpi nak jumpa buah-buah ini...kena keluar ke Tanjung Malim or Tapah untuk mendapatkan buah yang sesuai. Whipping krim pula yang terdekat di Slim River....



InsyaAllah di lain kesempatan ABC memang tak serik untuk buat lagi.....Pavlova...ooo...Pavlova...;)


2 comments:

  1. All of these sites are on the southern two-thirds of the island, below
    a 'green line' drawn by the United Nations in 1974
    to separate the predominantly Greek south ' called the Republic of Cyprus -- from the predominantly Turkish north.
    So he drifts: He opens his mind up to the world and becomes a
    regular at the town library, reads the magazines & browses the Internet.
    soil is and has been as acute as it was on 911 or even before.


    Also visit my web site - dubai storage

    ReplyDelete

Suka Kami di Mukabuku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...