Oct 19, 2011

Bila Anak Berkata-Kata ;)

              Assalam semua...pagi nie Lina luangkan sikit masa untuk mencoretkan sesuatu.Malam tadi tdo agak lewat menyiapkan kotak untuk tempahan kek lapis as a birthday cake. My lovely son Afif pun sama...selagi ummi nya tak tido...selagi itulah dok tunggu kat tepi....;)
Pernah satu masa
'Umi jomla tdo...afif ngantuk'...
'Japla...Afif tdo dulu..g masuk bilik..jap g ummi masukler..ayahkan ader...g tdo ngan ayah'...
'Tak nak...ayah tdo...jomla umi...gatal nie..'
hahahahaha...bertuah punya anak...For info Afif nie memang dah jadi macam habit dia plak...nak tdo jer mesti gatal satu badan...selalunya Lina / Hubby sapukan lotion...la nie bila dah pandai cakap...
"umi xyah sapu lotion yer...garu jer"...waduh2...see...bila anak dah pandai cakap....;)

Nie masa Muhammad Afif Izzuddin berumur 2 hari. Baru kuar sepital...;)

                As a fulltime housewife n ader buat family biz...agak mencabar juga untuk arrangekan masa. Selalu terkejar2..kekadang tu leka buat kejer tak sedar masa pantas berlalu...skali tengok jam...tu dia...dah nak kul 12tghari...masak tak lagi...mulalah terkocoh2..time nie kalo anak mengada2 mulalah naik angin (padahal silap sendiri...yer x)...
Selalunya Afif akan cakap macam nie kalo Lina marah2 / membebel kat dia
"Umi...umi marah wat per"....see...bila anak dah pandai berkata-kata...umi hanya mampu tersenyum jer...hihihiii...;)
Itulah juga selalunya perkataan yang Lina ucapkan pada dia bila permintaannya tak tertunai...biasalah budak2...kalo dia nak xdapat...mulalah nak ngamuk...Bila kita ngamuk plak...pandai dia kenakan kita balik yer...hihihihii...anak2 memang mengikut acuan ibu bapa kan...;)..

Nie pun few days after he born to this wonderful world..macam anak cina plak yer...;)

           Afif memang seorang anak yang baik n prihatin...Syukur ALhamdulillah...semuga kami suami isteri dapat menjaga n mendidik amanah Allah ini sebaik2nya dengan bimbingan dari-Mu Ya Allah.Amin..If hubby or Lina batuk2...mulalah dia....
"haaaa...umi batuk yer...dah makan ubat...naper tak cakap ngan Afif"...see percakapan seorang anak yang putih bersih hatinya...lumrah kanak-kanak... Allah memang ciptakan hatinya cukup suci n bersih.
pernah masa Lina mabuk mengandung...biasalah muntah2...bila dia dengar or nampak Lina muntah...dia datang n bertanya
"umi muntah yer...sian dia"..sambil tepuk belakang Lina dengan lembut...cuba bayangkan...ader tak tercuit ker hati seorang ibu bila anak buat macam tu....sayu...hiba...semualah ader.huaawaaa...memang rasa hiba sangat...hiba bukan kerana sedih...tapi kerana gembira...Allah amanahkan kami dengan kurniaan yang sangat berharga...kekadang borak2 ngan hubby...dapatkah kami mendidik dia menjadi pembela agama Allah...? Seram pun ader memikirkan tanggungjawab ini....;)

Nie plak...1st time dia pandai meniarap...masa nie umur 5 bulan...;)

         Semalam Lina melayan dia main komputer...then tak masak lagi nasi goreng kesukaan dia (nasi baru masak so nak sejukkan dulu baru goreng...niat hati macam tu ler...hihiii..;))tau aper dia cakap
"umi ...Afif nak nasi goreng"
"Nasi goreng belum masak sayang...jap g umi masak yer"
Sambil turun dari kerusi dia berkata
"Umi...sian Afif"
"Napernya?"...Lina pun buatler muka pelik...pesal plak anak aku nie...
"Sian Afif xder nasi goreng...sian Afif..umi"...yang tu jerlah diulang2....
wakakakakakakaka....tergelak2 Lina dibuatnya...berdesup Lina ke dapo gorengkan nasi untuk dia makan....bertuah punya anak...
Bila hubby balik...Lina pun citer...hubby pun tergelak sama...macam tulah 'Bila Anak Berkata-kata'

Inilah Afif sekarang dah berumur 3 tahun...;)
 Sekarang Afif dah berumur 3 tahun n 3 bulan +/-...dah pandai nak g jejalan...nak bawa keter sendiri (padahal kaki tak sampai lagi)...dah pandai nak berkawan,dah pandai nak ikut ayah g surau,baru pandai solat ckit2...baru pandai baca doa makan (pelat2 dialah..hihiii...;))...doa tdo belum hafal lagi...nak tdo pun baca doa makan plak...hahahahhahaah...itulah Afif penyeri hidup kami suami isteri...Luv u Sayang...We love u soooo much....;)

Ok...that's all for this time....
Adios .....Amigos...Sayonara...Assalam...;)




1 comment:

  1. Pandainyer afif ni. Mesti pengaruh mak ayah dia kan.

    ReplyDelete

Suka Kami di Mukabuku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...