Oct 11, 2011

Chocolate Lava Cake

Assalam semua.

Setelah beberapa hari x 'post' anything...coz balik kampung di Sungkai Perak. Pagi tadi around 1.30am baru sampai rumah. Actually kek nie buat on d day nak balik perak. Coz of postponed nak balik 1 day...so menyempatkan diri menyiapkan kek ni. Actually dah lama sangat-sangat tak buat kek-kek coklat nie...En suami ler yang beria2 nak makan.So cari punya cari resepi...terjumpa plak satu resepi nie...klik sini..

b4 that ader gak search2 kat you tube...banyak gak resepi...lastly cuba gak resepi cik chelsea nie...
memula tu tersangat2la curious...camner plak kat tengah-tengah tu boleh ader chocolate melt. Tak puas hati gak tu yang cari kat You tube...tengok cara mereka buat...godak ngan hand whisk jer...tak pun pakai spatula kek tu...itu jer...last2 jadi gak..(agaknya kalo saya yang buat...xjadi kot...jadi bingka...hahahhha..;))

For info Lina nie memang tak berapa nak reti buat kek selain dari kek lapis.Kekadang tu jadi...kekadang tu...aduhai...sedih nak citer...but hubby punya pasal...xper...kena blaja juga...;)
Disebabkan Lina xder  Ramekins tu...n yang ader cuma cupcakes cup...so 'belasah jerlah labu'...hihihi...tu yang tak boleh nak kuarkan masa panas-panas..
Bagi choc lovers..memang sesangat sesuai...Lina suka makan bila dah sejuk...flavour choc lagi terasa...tapi en suami sayang plak suka makan masa panas-panas..so terpulang pada masing-masing...

Selamat Mencuba...;)


Tak berapa 'lava' coz dah agak sejuk...
 

Sungguh menyelerakan :)

  
Sedap sehingga menjilat jari :)



Resepi Molten Lava Cakes / Chocolate Lava Cakes

250g Dark Choc (Lina guna Dark + Milk choc)
50g Mentega / Butter
1/2 cawan gula (Lina guna 1/4 jer...takut manis plak coz choc guna dark + milk choc)
1/4 cawan tepung (Lina letak 1/2 cawan..pandai2 jer ubah resepi yer...;)
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu teh esen vanilla
4 biji telur (Lina guna gred B jer)

Cara
  1. Mentega dan coklat dicairkan guna kaedah Double Boil (macam biasa la yer)
  2. Dalam mangkuk lain pukul telur dan gula sampai kembang.
  3. Masukkan adunan coklat ke dalam adunan telur.Gaul rata.
  4. Masukkan tepung,serbuk koko n esen vanilla.Guna kaedah kaup balik jer untuk step nie.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 10 minit.(Lina guna 150 C jer...ikut oven masing2 la yer)

Oh yer...kalau hidang masa panas-panas...akan terserlahler ke'lava'an coklat tu. Kalo dah sejuk coklat tu dah tak berapa nak mengalir dah...
Next time nak cuba resepi dari You tube plak...For this time...cuba jangan tak cuba yer...
Lagi satu...bakar dalam bekas / loyang Muffins / Ramekins untuk souffle kalau nak senang keluarkan masa panas-panas.


Untuk tempahan Kotak Custom Made klik sini

Untuk Tempahan Cheese Tart klik sini

Untuk Tempahan Kek Lapis klik sini









No comments:

Post a Comment

Suka Kami di Mukabuku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...